Hipotroid hastaları nasıl beslenmelidir?

Hipotiroidi olan bireyler genel olarak sağlıklı beslenmelilerdir. Diyetlerini içerikleri bir beslenme uzmanı tarafından kişinin yaşam tarzına, fiziksel ve biyokimyasal analizlerine göre özel olarak hazırlanması gerekmektedir. Derisiz tavuk, hindi, yağsız kırmızı et tüketimi de yine sağlıklı beslenme çerçevesinde vücudun protein, demir ve diğer vitamin ihtiyacının karşılanması için önem taşımaktadır. Kişinin yaşına, aktivitesine , gereksinimine uygun oranlarda günlük beslenme planı içinde bulunmalıdır. Günlük beslenme düzeninde tam tahıl ürünleri ve kurubaklagillerin tüketimi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Hipotiroidi hastalarında sıklıkla karşılaşılan bir sorun da bireylerde görülen ödemdir. Bunun için bu kişilerde sıvı tüketimi arttırılmalı, tuz tüketimi ve kullanılacak tuzun türü açısından hekime danışılmalıdır. Yapılan çalışmalarda hipotroidi olan bireylerin % 30’unda kansızlık gelişebileceği görülmüştür. Bu nedenle kişilerin günlük beslenmesinde demir alımına özen göstermesi gerekmektedir. Kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır. Sıklıkla hipotiroidi ile birlikte görülen kolesterol problemine bağlı olarak kolesterolden fakir, posa içeriği yüksek bir diyet örneği tercih edilir. Kabızlık, yüksek posalı diyet tercihini destekler, fakat yüksek posa dışardan alınan tiroid hormonlarının emilimini engelleyebilir. Hipotrioidi durumunda kemik mineral yoğunluğunun takibi de önem kazanmaktadır. Düzenli kemik taramaları yapılmalı ve diyet tedavisi sağlıklı beslenme kriterlerine uygun miktarda kalsiyum kaynaklarını da içermelidir.