Kinoa nedir, sağlığa faydaları nelerdir?

Güney Amerika, ABD ve Avrupa ülkelerinde tüketilen Kinoa pek bilinmeyen bir tahıldır. Tahıl olarak kabul edilse de aslında Kinoa adlı bitkinin meyvesidir. Besin değeri çok yüksek ve pişirme süresi pirinç ve buğdaya göre daha kısa olduğundan (15 dakika) son yıllarda popülerleşen bir bitkidir. Yemeğinin yanında unu, ekmeği, çöreği yani tahılla yapılan her çeşidi yapmak mümkündür. Aynı zamanda glutensiz bir tahıldır. İçeriğinde gluten olmadığından çölyak hastaları ve glutensiz diyet yapanlar için muhteşem bir besindir. Kinoa diğer tahıllara nazaran 2 kat kadar da fazla besin lifi içerir. Bu lifler hem tok tutar hem de kabızlık, hemoroid gibi sindirim ve bağırsak sorunlarıyla mücadele eder. Ayrıca içeriğinde; demir, B2 vitamini, antioksidanlar HDL (iyi kolesterol), A, E, B6, tiamin, niasin gibi vitaminler ve kalsiyum, potasyum, çinko, bakır, manganez, selenyum gibi mineraller vardır. Kinoa’da bulunan yüksek miktarda magnezyumun damarları rahatlatma etkisi vardır. Bu özelliği nedeni ile migrene karşı önerilmektedir. Magnezyum mineralinin aynı zamanda diyabete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır.