Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme  Kurallar

  • Kızartma yerine fırında ve ızgarada yapılan yemekleri tercih edin.
  • Tam yağlı süt ürünleri yerine yağsız veya az yağlı süt, yoğurt, peynir ürünleri ile yağsız kırmızı et, kümes hayvanları ve balığı yeğleyin.
  • Şekerleme, kek, pasta ve tatlı gibi besin ögeleri düşük, yağ ve kalori içeriği yüksek besinlerden uzak durun.
  • Vitamin yönünden zengin sebze ve meyveleri her öğünde tüketin.
  • Sebzelerin ve makarnanın, eriştenin haşlama sularını dökmeyin. Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi kuru baklagilleri iyice yıkadıktan sonra ıslatın ve haşlama sularını dökmeyin.
  • Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peyniri belirtilen miktarlarda düzenli olarak tüketin.
  • Her gün 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketin.
  • Kuru fasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekleri; portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yönünden zengin sebze ve meyvelerle birlikte tüketin.
  • Vitaminler yönünden zengin sebze ve meyveleri her öğünde tüketin.
  • Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren besinler ile hazır besinleri olabildiğince az tüketin.
  • Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Doğal besinlerle yeterince alınmayan iyot, ancak iyotlu tuzun kullanılması ile anne sütünden bebeğe geçer.
  • Kuru meyveler ve kuru yemişler, yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi mineraller yönünden de zengindir. Ağırlık kontrolü de yapılarak bu besinler tüketilebilir.
  • Kansızlığa neden olduğundan yemekte çay içmeyin. Çayı kuşluk, ikindi gibi öğün aralarında, yani yemeğinizi yedikten 1-2 saat sonra açık olarak için; çaya limon ya da limon suyu ekleyin. İçecek olarak ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarını yeğleyin.
  • Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve sularını, ayran ya da limonatayı tercih edin.
  • Pekmez kan yapıcıdır, şeker boş enerji kaynağıdır. Şeker yerine tatlı olarak pekmez tüketmet, kansızlığa karşı alınacak önlemlerden biridir.
  • Tarım ürünlerine haşere öldürücü ilaçlar atıldığından, sebze ve meyveleri çok iyi yıkayın.
  • Yemek yaparken ellerinizin temiz olmasına dikkat edin. Ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkayın.
  • Sigara ve alkol kullanımına son verin.
  • Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.

Gebelik döneminde annenin günlük alması gereken kalori ihtiyacı aylara göre değişir.Bebeğin hızlı geliştiği dönem 6. aydan sonra annenin kalori ihtiyacı artar.Bu yüzden annenin gebelik döneminde diyetisyen den danışmanlık alması çok önemlidir. Diyetisyen annenin hangi aylarda kaç kalori alması gerektiğini ve hangi besinler bebeğin gelişimini sağladığını ve annenin hızlı kilo almasını engeller.Diyetisyen aynı zamanda annenin gebelik döneminde oluşabilecek kabızlık,preeklemsi,gestasyonel diyabet gibi risklerin de azalmasını sağlar.Bu yüzden gebelik de nasıl beslenmeniz gerektiğini bir diyetisyen ile birlikte ilerlemek size ve bebeğinizin sağlıklı bir dönem geçirmenize katkıda bulunacaktir.