GEBELİK DE Mide Bulantısından Kurtulmanın Birkaç Yolu

Gebelik döneminin ilk üç döneminde annenin en çok yaşadığı sıkıntı mide bulantısıdır. Annenin yaşam kalitesini düşürür. Gebeliğin ilk üç ay dönemin de bebeğin gelişimi çok yavaştır. Bu dönem de yediği besinler  bebeğin gelişimini etkiler ancak çok da önemli değildir. Annenin depoları ile bu dönem de bebek beslenir ve büyümeye devam eder. Bu dönemi daha iyi geçirmesi için annenin yine de beslenmesini dikkat etmesi gerekir. Bu dönem de hangi besinleri yemeniz gerektiğini diyetisyene danışarak da daha kolay atlatabilirsiniz. Size özel olarak hazırlanan beslenme programı ile diyetisyenin vereceği öneriler ile daha rahat bir dönem geçirebilirsiniz. Bunlardan birkaç öneriye dikkat ederse daha rahat bir dönem geçirir.

·         Gazlı içecekler özellikle bu dönem de kesinlikle yasaktır. Çay ve kahve de kesinlikle tüketmemesi gerekir.

·         Yağlı ve kızartmalardan uzak durun. Bulantınızı daha çok artırır

·         Peynir ve ekmek bulantıyı bastırır.

·         Kurubaklagiller, karnabahar, brokoli, çiğ soğan ,sarımsak da bu dönem de tercih etmeyin.

·         Sebzeler den en iyi gelen besin kabak, ıspanak tercih edin.

·         Haşlanmış patates özellikle tavuk ile birlikte fırın da tercih edin. Patates kızartmasından kaçının.

  • Fazla baharatlı besinlerden, yemek kokularından veya mide bulantınıza neden olan diğer kokulardan kaçının. Gebelikte koku alma duyusu çok hassas hâle geldiği için, normal zamanda kötü olarak algılanmayan kokular, bu dönemde rahatsız edici olabilir.
  • Sabah yataktan kalkmadan önce kraker, sade kızarmış ekmek ve tahıldan yapılan kuru besinler gibi nişastalı besinleri tüketin. Bu yolla sindirim süreci başlar ve mide asidi uzaklaştırılmış olur.
  • Yataktan yavaşça kalkın.
  • Midenizin boş kalmasını engellemek için gün boyunca azar azar ve sık aralıklarla yemek yiyin. İçecekleri ise öğünlerle birlikte değil öğün aralarında tüketin.
  • Sade makarna, kraker, patates, pirinç, meyve ve sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidratları tercih edin. Kızarmış ve diğer yağ içeriği yüksek besin tüketiminizi sınırlandırın.
  • Her lokmanın tadını çıkarın! Öğünlerinizi yavaş tüketin.
  • Yatağa gitmeden önce kraker ve 1 su bardağı süt veya tahıldan yapılmış kuru yiyecekler ve süt gibi bir ara öğün tüketin.
  • Tadın ve toleransın yemek seçiminde karar verici faktör olmasını sağlayın. Sağlıklı bir diyet programı için sizi cezbeden ve midenizde kalan yemekleri tercih edin.
  • Günde iki kereden fazla kusuyorsanız, doktorunuza danışın.