Gebelik ve Kilo Artışı

Gebelik, insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu devrelerden biridir. Gebelikte aşırı beslenme de, yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir.

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin gebelik döneminde anneye verebileceği zararları şöyle sıralayabiliriz:

  • Artan enerji ve protein gereksiniminin karşılanmaması, annede ağırlık azalmasına neden olabilir.
  • Artan gereksinmeler karşılanmadığı zaman  anemi (kansızlık), diş çürümeleri, kemik yumuşaması gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
  • Toksemi (toksinlerin kana karışarak tüm vücuda yayılması) görülme riski artar.
  • Yetersiz protein alımına bağlı ödem oluşur.

Gebelik Döneminde Ağırlık Kazanımı

Gebelik döneminde yetersiz ağırlık kazanımı, prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğmasına neden olmaktadır. Gebelik döneminde bazal metabolizma hızı normalin ortalama 2’si kadar artar. Yapılan çalışmalarda eğer anne zayıfsa, BKİ 20’nin altında ise ağırlık kazanımının 2. ve 3. trimester süresince haftada 500g’ın altında düşmemesi gerekir.

Ağırlık Artışının Kaynağı

Ağırlık Kazanımı (kg)

Bebek

3,5–4

Plasenta

0,5–1

Amniyotik sıvı

1

ANNE

 

Göğüsler

0,5

Uterus

1

Kan hacminde artış

1,5

Vücut yağı

2,5 veya daha fazla

Artan kas dokusu ve sıvı

2–3,5

TOPLAM

12,5 kg

 

Gebelik Dönemi İçin Kilo Kazanım Tavsiyeleri

Gebeliği izleyen ilk 3-4 aylık dönemde ağırlık kazanımı 20. haftada 3,5 kg; gebeliğin sonuna kadar haftada 300-500 g’lık artışlarda toplam 10-12 kg ağırlık kazanımına ulaşır. Bunun sonucunda da 3-3,3 kg ağırlığında bir bebek dünyaya gelebilir.

Eğer kişinin BKİ 30’un üstünde ise doktor ve diyetisyen gözetiminde ilk 3 ayda kilo kazanımı engellenir ve gebelik sonuna kadar toplam 7 kg alması önerilir.

Gebelik döneminde beslenme kişiye özgü olmalıdır. Her anne farklı bir dönem geçirir. Beslenme tavsiyeleri, annenin yaşam koşullarına göre olmalı; hazırlaması zor besinler yerine yapımı kolay,  esnek ve strese yol açmayacak besinler verilmelidir. Bu beslenme şekli, annenin daha rahat ve kolay kilo almasını sağlayacak, gereğinden fazla kilo almasını ise engelleyecektir.

Gebelik Öncesi BKI

Toplam Kilo Kazanımı (kg)

BKI <19,8

12,5–18,0

BKI 19,8- 26,0

11,5–16,0

BKI 26,0–29,0

7,0–11,

Gebelik döneminde en çok hızlı ağırlık kazanımı 6. ayda başlar.Çünkü bebeğin en hızlı geştiği dönem bu 3.trimester dönemdir.Bu nedenle anneler 6.aydan sonra çok hızlı kilo alır.Bu yüzden karın bölgelerinde çatlaklar oluşur.Bu kadar hızlı kilo artışının bebeğe faydası olmaz.Anne kendini besler ve vücutta yağ fazlalığı oluşur.Bebeğin gelişimine faydası olmaz. Gebelik döneminde 3.trimester döneminde ek verilen kalori miktarı 500 kaloridir. Ancak bu kaloriyi protein,karbonhidrat,yağ, vitamin ve minerallerden alınması gerekir.Bu yüzden gebelik döneminde nasıl beslenmeniz gerektiğini diyetisyene danışarak bu dönemi hem hızlı kilo almadan hem de bebeğinizin sağlıklı gelişmesini sağlarsınız.Diyetisyen sizin için ve bebeğinizin sağlılıklı bir büyüme ve gelişme döneminde hangi proteinleri almanızı , hangi karbonhidrat türü besinleri almanızı,hangi yağları almanız hakkında bilgi verir. Diyetisyen danışmanlığı almanız bu dönem de çok önemlidir.Çünkü her annenin yaşı,kilosu,boyu ve hastalıklarına göre günlük toplam alacağı enerji değişir.Her anneye 3.trimester dönemde 500 kalori ek besin verilir fakat annenin günlük alması gereken enerji değişkenlik gösterir.