Kaliteli ve yeterli bir uykunun güne başlarken ne kadar iyi hissetirdiğinizi hepimiz bilmekteyiz. Gün içinde yapılan her türlü aktivitede daha zinde ve başarılı olduğumuz gibi vücut içi fizyolojik ve psikolojik dengenin sağlanması için de uyku önemli bir yer tutmaktadır.

Kaliteli ve yeterli bir uyku sayesinde gün içindeki iştah kontrolü de daha dengeli yapılabilmektedir. Bunun nedeni ise leptin ve ghrelin hormonunun daha dengeli salgılanmasıdır. Uykusuzluk, vücut yağ depolarını ve iştah mekanizmasını kontrol eden leptin ve grelin hormonlarının salınımında sorunlara yol açabiliyor. Uykusuzluk ile iştahı ve besin alımını arttıran grelin hormonu seviyeleri artarken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonu baskılanıyor ve bunun sonucunda gün içinde daha sağlıksız ve kalorisi yüksek besin tercihleri yapılıyor.

Amerika’da yapılan bir araştırmada 4 saat uyuyan kişilerin kilo alma oranının % 73 olduğu gözlemlenmiştir. Bu oran 5 saat uyuyanlar için P, 6 saat uyuyanlar için de # olarak gözlemlenmiştir. Bu da uyku saati azaldıkça kilo alma oranının yükseldiği anlamına gelmektedir. Uyku düzeninin sağlıklı olması sadece kilo vermekle de ilgili değildir. Bunun yanı sıra hem fiziksel, hem de ruhsal denge de korunmaktadır. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu sayesinde vücut türlü etkiler gösterir. Kilo kontrolü nasıl sağlanır diye sorulduğunda ilk önce hücre yenilenmesi olduğunu söylemeliyiz. Hücreler büyür ve gelişir bu da birçok olumlu etkiye neden olmaktadır. En önemlisi cilt yenilenir. Melatonin hormonu sayesinde anti-aging etkisi (yaşlanmaya karşıt etki) meydana gelir. Çoğu insanın güzellik uykusu terimi de buradan gelmektedir. Özellikle öğleden sonrası hafif bir şekerleme sağlıklıdır. Melatonin aynı zamanda anti kanserojen etkiye de sahip olduğundan kanseri önlemeye yardımcı olmaktadır. Melatonin bir nevi doğal antidepresandır. Böylece mutluluk hormonu salgılanır ve psikolojik açıdan daha mutlu hissedersiniz. Melatonin hormonu gece saat 24.00 gibi salgılanmaya başlamaktadır. Saat 02.00 ve 04.00 arası melatonin seviyesi en yüksek orana sahip olmaktadır. Daha sonra bu seviye azalmaya başlar ve sabah 06.00 gibi de salgılama durur. Bu hormonun kaliteli salgılanması için gece uyurken, her türlü ışıklı ortamdan uzak kalınması gerekmektedir.