PROBİYOTİKLER BESİNLERİN FAYDALARI
“Pro” ve “biota” olmak üzere iki kelimeden oluşan probiyotik terimi “for life” (yaşam için) anlamını taşımakta olup, antibiyotik teriminin anlamca karşıtıdır. FAO(Birleşmiş Milletlerin Gıda ve Tarım Örgütü), probiyotikleri; "yeterli miktarda verildiğinde, mikrobiyal dengesini geliştirerek konakçıya sağlık yararı kazandıran canlı mikroorganizmalar" olarak tanımlamaktadır Probiyotikler; insanların ve hayvanların barsak mikroflorasına ait özellikleri iyileştiren, tüketilmeleriyle beraber ağızda, sindirim sisteminde, üst solunum yollarında ya da üregenital kanallardaki etkileri ile tüketicinin sağlığında faydalı etkileri olan tek veya çoklu canlı mikroorganizma kültürleridir.
Probiyotik bakterilerin, vücudumuzda canlı kalabilmesi ve tüketiciye fayda sağlayabilmesi için bazı özellikleri içermeleri gerekir. Peki ya bunlar neler ??
- İnsan orjinli olmalıdır,
- Patojen özellik içermemelidir, güvenilir ve zararsız olmalıdır,
- Mide asidi ve safra tuzuna karşı dayanıklı olmalıdır,
- Bağırsak epitel dokularına tutunmalıdır ve çoğalabilmeli,
- Gastrointestinal sistemde canlı kalarak sürekliliğini devam ettirebilmelidir, doğal barsak mikroflorasına uyum sağlayabilmelidir,
- Antimikrobiyal bileşikler üretebilme ve bağışıklık sistemini destekleyen nitelikte olmalıdır,
- Rafta taşıyıcı gıdada ömrü yetecek kadar canlı kalabilmelidir,
- Eklendiği besinlerin tadını olumsuz etkilememelidir.
Her insanda belirli oranlarda probiyotik mikroorganizmalar bulunmaktadır. Sindirim sistemi florasında yaklaşık 400–500 civarında farklı tür ve cinste mikroorganizma bulunmaktadır. Probiyotik bakterilerin; sağlıklı yaşamak, obezite ve diğer metabolik hastalıklardan korunmak ve hastalıkların tedavisinde etkili olduğu bilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır. Hangi alanlarda etkili olduğuna beraber bakalım J
- İshal ve kabızlık
- Laktoz intoleransı
- İltihabi bağırsak hastalıkları
- İrritabl bağırsak sendromu
- Kolon kanseri
- Helicobacter pylori enfeksiyonu
- Bağışıklık sistemi
- Obezite
Üzerine olan etkileri yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Probiyotikler yapılan çalışmalarda; sağlıklı yaşamak, vücut direncini artırmak, bağırsak düzensizlikleri ve birçok hastalığın tedavisinde önemli etkileri olan mikroorganizmalardır. Peki bu probiyotik bakterileri içeren besinler neler ????
- Süt
- Yoğurt
- Probiyotikli yoğurt
- Ayran
- Kefir
- Peynir
- Kımız
- Tereyağı
- Dondurma
- Turşular
- Meyve suları
- Sucuk
- Tarhana
Ancak; sağlık üzerine olan bütün bu olumlu etkilerine karşın probiyotikler sağlığın iyileştirilmesi için alınan ilaçlar değillerdir. Bu yüzden de probiyotikler hastalıkların önlenmesi için kısa süreli kullanılmamalı; probiyotik içeren gıdaların günlük beslenmemizde her zaman yer alması gerektiğini unutmamalıyız J
Yorum Yaz