Gebelikte Alınması Gereken Besin Grupları ve Besin Ögelerinin Önemi

SÜT - YOĞURT

Gebelik döneminde kalsiyum gereksinimi artmaktadır. Yetersiz kalsiyum alımı anne sütünün kalsiyum içeriğinin azalmasına ve bebekte kemik gelişiminin bozulmasına neden olmaktadır. Özellikle 6.aydan sonra bebeğin kemik gelişimi hızlanır. Bu yüzden anneden kalsiyumu fazla alır ve annede yetersiz kalsiyum depoları varsa anne de diş eti çekilme problemleri başlar. Bu yüzden  anne hamilelik döneminde günlük kalsiyum ihtiyacını yeterli alması gerekir. Ancak  anne hamilelik döneminden önce yeterli kalsiyum almamışsa ve depoları yeterli dolu değilse gebelik döneminde kalsiyumu daha fazla alması gerekir. Kalsiyumun en iyi kaynakları süt ,kefir, yoğurt, ayran  ancak peynir ve çeşitleri ,sebzeler, meyveler, kuruyemişler den de kalsiyum alınır. Annenin süte alerjisi veya laktoz intolerans öyküsü varsa o zaman diyetisyen den bunun için danışmanlık almasında fayda var.

TAHILLAR

Gebelikte fetusun büyümesi, gelişmesi için annenin günlük enerji ve besin ögesi gereksinimi artar. Günlük enerjinin U-60’ının karbonhidratlardan alınması gerekir. Yetersiz alınması, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. En iyisi B1 vitamin kaynağıdır. Tahıllar enerjinin en iyi kaynaklarıdır. Tahıllar dan sadece kalori almasınız B1 vitamini, mağnezyum, bitkisel protein ve posa ihtiyacınızı da karşılarsınız. Annenin burada dikkat etmesi gereken konu glüten intoleransı var mı? Reflü, ülser veya gastrit ,crohn hastalığı vb sindirim problemleri  varsa beslenmesinde değişiklikler gerekir. Özellikle insülin direnci, reaktifhipoglisemi  gibi hamilelik öncesi öyküsü varsa diyetisyene başvurması gerekir.Çünkü bu tür sorunlar da tahılların türü değişmektedir. Özellikle  insülin direnci, poliskistik over, reaktifhipoglisemi , problemleriniz varsa  gebelik de doğru beslenmenseniz gebelik şekeri (gestasyonel diyabet ) ile karşılama olasılığınız yüksektir.

KURUBAKLAGİLLER

Posa açısından zengin besinlerin tüketilmesi, gebelikte oluşan kabızlığı önler. B1, B2, B6 niasin, potasyum, kalsiyum, fosfor, folik asit en iyi besin kaynaklarıdır. Kurubaklagillerin en büyük sıkıntısı mide şikayetleriniz varsa sindiriminde zorluk yaşarsanız. Bu yüzden akşam yemeklerin de kurubaklagil tercih etmeyin. En iyi zaman tüketim için öğle yemeklerinde yemenizi tavsiye ederim.

ET VE ET ÜRÜNLERİ

Gebelikte protein gereksinimi artar. Günlük enerjinin ’inin proteinden alınması gerekir. Proteinlerin en iyi kaynağı hayvansal besinlerdir. Yetersiz alımı kansızlık, büyüme geriliği, doğumsal anormalliklere ve ödem oluşmasına yol açar. Et ve et ürünleri; çinko, demir, B12, folik asit, B6 açısından zengindir. Gebelik döneminde kollesterole dikkat etmeniz gerekir. Bu dönem de bebeğin protein ihtiyacı artar. En iyi kaynaklar hayvansal kaynaklı protein olsalar da aşırı tüketim özellikle kuyruk yağlı etler den uzak durmanızı tavsiye ederim. Izgara ve yağsız kırmızı et tercih edin ama haftada 2 günden fazla tercih etmeyin ve günlük miktarı 150 gr dan fazla olmasın. Balık gebelik de en çok tavisiye edilen hayvansal proteinlerden biridir. Konserve olan balıklardan uzak durun. Taze balıklar tercih edin. Histamin intoleransınız varsa diyetisyene başvurun

MEYVE

Günlük şeker gereksiniminin bir bölümünü karşılar. Kansızlığı engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara ve toksinlere karşı korur. Meyve hem posa yönünden zengindir hem de antioksidan bir besindir. Günlük şeker ihtiyacınızı işlenmiş şeker den almayın. Tatlılar sizin daha fazla kalori almanızı aynı zaman da kollesterolünüzün  den yükselmenize sebep olur. Meyveler hem sizin hem de bebeğiniz için gereklidir. Ancak gece meyve tüketimi yapmayın. Gaz, şişkinlik gibi sorunlara ve fazla kiloya sebep olur.

YAĞ

Günlük enerjinin 0’unun yağlardan alınması gerekir. E vitamini ihtiyacını karşılar. Antioksidan özelliği vardır. Yağlardan tercih ederken doymuş yağlara dikkat etmez gerekir. Zeytinyağı, bitkisel yağ, tercih edin. Margarin tercih etmeyin. Tereyağ az miktarda tercih edebilirsiniz. Zeytin, badem, ceviz, fıstık, antep fıstığı, kaju, fındık ,avakado , ayçekirdek, kabak çekirdek bunlarında yağ içerdiğini unutmayın .