HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI

Son zamanlarda oldukça trend hale gelen Hindistan Cevizi Yağını beraber inceleyelim J

Hindistan Cevizi Yağı; Orta Zincirli Yağ Asitlerinin(MCT) önemli bir kaynağı olarak gösterilmektedir. Peki MCT’yi diğer yağ asitlerinden ayıran özellik nedir ? MCT’ nin en önemli özelliği diğer yağ asitleri gibi vücutta kullanılması için parçalanmasına gerek kalmaz ve ince bağırsaklardan direkt olarak emilir ve hemen karaciğere gider. Karaciğerde ise hemen enerji olarak metabolize edilir. Böylelikle adipoz(yağ) dokularda birikmesi daha zor ve vücutta sindirilmesi daha kolay hale gelmektedir.

Hindistan Cevizi Yağının bizim için ne gibi faydaları var peki dediğinizi duyar gibiyim J

  • Hindistan Cevizi Yağı özellikle yağ metabolizması ve sindirim sistemi hastalıklarında kullanılmasının faydaları yapılan çalışmalarla belirtilmiştir.
  • Aynı zamanda CHO metabolizması üzerine olan etkileri ise; insülin duyarlılığını geliştirdiğini, hipoglisemik etki gösterdiği, kan şekeri, HbA1c, karaciğer glikojen, pankreas üzerine olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.
  • Aynı zamanda Orta Zinciri Yağ Asitlerinin bazıları keton cisimlerine dönüşür. Böylece de nörolojik hastalarda, hastalığa bağlı semptomları en aza indirger.
  • Kalp-damar hastalıkları üzerindeki etkileri ise kandaki total kolesterol, kötü kolesterol, trigliserid düzeylerinde düşüşü ve iyi kolesterol seviyesinde ise artış olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.
  • Kilo kontrolü üzerindeki etkileri ise; yağ yakımı ve bel-kalça oranındaki düşüş ile kendini göstermektedir.
  • Virüs ve bakterilerle(özellikle de uçuk, kızamık, grip, HIV, reflü, boğaz enfeksiyonu, idrar yolları enfeksiyonlarına neden olan bakteriler ve virüsler) savaşarak bizi hastalıklara karşı da korur.
  • Hindistancevizi yağı içerdiği yağ asitleri sayesinde yüksek ısıya maruz kaldıklarında okside olmaması açısından pişirme yağıolarak rahatça kullanılabilir.

Peki Hindistan Cevizi Yağını nasıl kullanabiliriz ?J

  • Enfes lezzeti ve mis gibi kokusuyla patlamış mısıra büyük, küçük herkes bayılır. Hele bir de Hindistan cevizi yağı ile patlatılmış mısırların havaya nüfus eden kokusuna hayran kalacaksınız.
  • 1su bardağı sade kahveyi, 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı ile karıştırıp donduruyoruz vee üzerini sütle doldurulduğunda, sonuç hindistan cevizli iced latte.

Vb. birçok tarif geliştirilebilir.

ANCAK; tüm bu etkilerin görülmesi için Hindistan Cevizi Yağının ne kadar doz ve sıklıkta kullanılması gerektiği net bir şekilde bilinmiyor. Bu sebeple de daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu gerçeği ortaya çıkıyor..