Kolajen Nedir Ve Bizim İçin Neden Önemli ?
Kolajen Nedir Ve Bizim İçin Neden Önemli ?
Kolajen, son zamanlarda cilt için olan faydalarıyla gündeme gelse de, vücut sağlığı için de vazgeçilmez bir protein olarak bilinmektedir. Kolajen doku, tendon, ligament, kıkırdak, eklem ve cildin yapı taşlarını oluşturan vücudumuzda en fazla bulunan proteindir. Kolajencilt ve kemik sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için gerekli; vücudumuz tarafından üretilen bir aminoasittir.
Ancak kolajen üretimini etkileyen bazı etkenler vardır :
- Yaşın ilerlemesi gibi bağımsız faktörler,
- Sigara tüketimi, çevre kirliliği, zararlı güneş ışınları gibi çevresel faktörler,
- Düzensiz ve dengesiz beslenme gibi bağımlı faktörler,
- Bazı hastalıklar gibi faktörler kolajen üretimini olumsuz etkilemektedir.
Vücudumuz kolajeni kendisi üretir. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte üretim ve kalite azalmaya başlar ve buna bağlı olarak kolajen rezervleri azalmaya başlar. Bu sebeple de ilerleyen yaşla birlikte cilt sağlığında, kemiklerde, kaslarda, kıkırdaklarda ve bağ dokuda bazı problemler ortaya çıkmaya başlar.
Beslenme sayesinde vücutta üretilen kolajen miktarını arttıramayız; FAKAT kolajen rezervlerini doldurabiliriz. Ancak bu rezervlerde, kolajeni destekleyen besinlerin kullanım sıklığına, vücut tarafından kullanılabilirliğine ve genetik özelliklere bağlıdır.
- Kemik suyu, et suyu, tavuk suyu !!!
- Bu sularla yapılan çorbalar, sebzeler, makarnalar ve pilavlar sayesinde vücudumuza kolajen desteği sağlamış oluyoruz.
- İlk destek “kırmızı-turuncu renkli yiyecekler içersinde ki laykopen”!!!
- Laykopenkolajen rezervlerinin vücut tarafından kullanılabilirdiğini arttırmada ilk destek J Örneğin; tavuk suyuna yapılmış domates, bal kabağı çorba, kemik suyuyla yapılmış kırmızı mercimek çorbanın içerisine konulan havuç kolajeni destekler.
- Mor renkli besinlerde bulunan “antosiyaninler” !!!
- Antosiyaninler; laykopenden sonra kolajeni destekleyen 2.besin türüdür.
- Ananas’ta ki “bromelain” maddesi !!!
- Bromelain vücudumuzdaki iltihapları giderir ve kolajen desteklerindendir.
- Yumurtanın hem beyazı hem sarısı !!!
- Yumurta sarısında bulunan “kolin” maddesi kolajeni destekleyen besinlerdendir.
- Omega-3 !!!
- En önemli kolajen desteklerindendir.
- Turunçgiller içerisindeki “nesperidin” maddesi !!!
- Limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerin yapısındaki nesperidin maddesi de kolajeni destekleyen maddeler arasındadır. Ancak nesperidinden tam yararlanmak için; besinleri bekletmek hemen tüketmek gerekir.
Beslenme düzenimize yukarıdaki besinleri ekleyerek kolajen üretimini arttıramasak bile vücudumuzda ki kolajen rezervlerini arttırabiliriz.
Yorum Yaz