ÇOCUKLARA ÖZEL YEMEK YEME DAVRANIŞLARI VE ÖNERİLER

    Herhangi bir hastalığı olmayan sağlıklı çocuklar,yemek saatlerinde fizyolojik açlık duyarak yemeklerini iştahla yerler.Ancak yapılacak bazı tutum hataları nedeniyle çocuklar yemek yemeyi rededebilirler.Bu durumda neler yapılabilir.

  1. ÇOCUK PÜTÜRLÜ BESİNLERE ALIŞTIRILMAMIŞ OLABİLİR,YEMEĞİNİN EZİLMESİNİ BEKLEYEBİLİR.

     Öneri : Bir kısmı ezilmiş bir kısmı ezilmemiş olarak denenebilir.Çocuklar arkadaşları ile birlikte daha kolay öğrenirler.

  1. ÇOCUKLAR YEMEK ÖNCESİ SU İÇMİŞLERSE İŞTAHLARI KAPANMIŞ OLABİLİR.

     Öneri : Yemek öncesi su içen çocuğun iştahı baskılanmış olabilir,bu durumda çocuk yemeğini daha uzun sürede tüketir.Sabırlı ve anlayışlı olunmalıdır.

  1. YEMEK ÖNCESİ ŞEKER YEMİŞ OLABİLİRLER.

     Öneri : Yuvalarda çocuklara şeker verilmemelidir.Bazı çocuklar ceplerinde arkadaşlarına vermek üzere şeker getirirler.Bu alışkanlığın önlenmesi için şekerli besinler  ve diş çürükleri programı birkaç kez tekrarlanmalıdır.

  1. ÇOCUK ÖĞÜN ARALARINDA BİRŞEYLER,ÖZELLİKLE ÇİKOLATA,PASTA VB YİYORSA YEMEK SAATİNDE YETERİNCE AÇLIK DUYMAYABİLİR.

     Öneri : Özellikle iştahsız çocuklara öğün aralarında bu tür besinler verilmemesine özen gösterilmelidir.

  1. ÖĞÜN SIRASINDA DUYGUSAL BİR SORUN YAŞARSA YEMEK YEMEK İSTEMEYEBİLİR.

    Öneri : Daha önce de belirtildiği gibi çocuk yemek istemediğinde ısrar edilmemelidir,çocuk bir sonraki öğünde açığını kapatır.

  1. YEMEK ÖNCESİ TOP OYNAMAK,İP ATLAMAK VB GİBİ YORUCU AKTİVİTELER YAPILMIŞSA ÇOCUK YEMEK YEMEK İSTEMEYEBİLİR.

    Öneri : Bu tür aktivitelerden sonra çocuk bir süre dinlenmeli daha sonra yemek yemelidir.Anne çocuğun dinlenmesine fırsat vermeden yemek için zorlarsa çocukta yine negatif tutum oluşmasına neden olur.Ancak aktiviteden sonra uzun zaman geçerse de doğru olmaz.Aktiviteden sonra yeterli besin almak çocuğun harcadığı depoları doldurması için uygun bir zamandır.

  1. ÇOCUKLAR HASTALANDIKLARINDA İŞTAHSIZ OLURLAR.

    Öneri : Yeterli sıvı alındığı sürece(su,ıhlamur,ayran,limonata vb olarak) bir iki gün az yeme önemli bir sorun yaratmaz.Çocuk hastalığının bitiminde daha büyük bir iştahla yemeklerini yiyecek ve açığını kapatacaktır.Bu dönemde ısrar etmek,yine çocukta negatif tutum oluşmasına neden olur.

  1. BAZI ÇOCUKLAR BAZI BESİNLERİ SEVMEZLER,ONLARA ZORLA YEDİRMEK O BESİNDEN İYİCE UZAKLAŞMALARINA NEDEN OLUR.

    Öneri : Çocuk ilk anda reddediyorsa,üzerine gitmemeli o öğün başka bir şey yedirilerek doyması sağlanmalıdır.Çocuk arkadaşlarının yediğini görünce bir sonraki serviste deneyebilir.Yemek bütün çocuklar tarafından reddediliyorsa,birkaç kez tekrarlanmasına karşın hiçbir gelişme yoksa,o yemeği servis etmekte ısrar etmek anlamsızdır.Çocukların bu yemeğe alıştırılması hedefleniyorsa,bu türden bir yemek diğer yemeklere garnitür gibi az miktarda verilerek tekrarlanmalıdır.

  1. ÇOCUK YEDİĞİ BİR BESİNDEN SONRA KUSMUŞSA O BESİNE KARŞI HASSASİYET GELİŞTİRİP YEMEK İSTEMEYEBİLİR.

    Öneri : Kustuğu sırada yediği yemeği bir süre servis etmemeli,servis edildiğinde tutumu iyi gözlenmelidir.Yemeği reddederse ısrar edilmemeli bir süre sonra yeniden denenmelidir.

  1. BAZI ÇOCUKLAR,YEMEKLERİ KÜÇÜK PARÇALARA BÖLÜNMEDEN YİYEMEZLER.

    Öneri : Bu çocuklara yemekleri parçalanarak yardım edilmeli,kendisinin de nasıl parçalayacağı gösterilmelidir.

  1. YEMEK YEDİRİRKEN ÇOCUKLA OYNAMAK,TELEVİZYON SEYRETTİRMEK GİBİ DAVRANIŞLARA ALIŞTIRILMIŞ OLMASI NEDENİYLE HEP BU DAVRANIŞI BEKLEMESİ.

     Öneri : Yemek saati oyun saati ile karıştırılmamalıdır.Çocuk yemek saatinde sadece yemeğini yemeli, ancak yemek sonrası kendisi ile oynamak ihmal edilmemelidir.Çocukla yalnız yemek saatinde ilgileniliyor ve oynanıyorsa çocuk bu durumu kullanır ve yemek saatleri her iki taraf için de zor bir durum yaratır.

  1. ÇOCUĞUN YEMEK YEDİĞİ İÇİN ÖDÜLLENDİRİLMESİ,BU NEDENLE HER YEMEKTEN SONRA ÖDÜL BEKLEMESİ

    Öneri : Her yemekten sonra ödül alacağım diye nazlanabilir.O nedenle yemek ne ödüllendirme ne de cezalandırma için asla kullanılmamalıdır.

  1. BESİNLERİN ÇOCUĞA SUNULUŞUNUN CAZİP OLMAYIŞI.

     Öneri : Yemek masası,masada kullanılan örtü ve servis gereçleri çocuğun hoşuna gidecek şekilde olmalıdır.Boyanmış yumurta,şekilli olarak hazırlanmış bir makarna tabağı çocuğun ilgisini daha çok çeker.Yemekler küçük tabaklarda,az miktarlarda ve mümkün olduğu kadar çeşitli hazırlanmalıdır.

ÇOCUKLAR YEMEKLERİNİ SICAK YİYEMEZLER.

     Öneri : Yemek piştikten hemen sonra çocuğa verilmemelidir.

 *İştahsız çocuklar da önce yemeği neden redediyor bunu tesbit etmek gerekir.Sonra önerilerde bulunulması gerekir.Bu konuda diyetisyen den destek alırsanız sizin yaşadığınız çıkmazlar da size yardımcı olur. Örneğin siz brokoli yemesini istersiniz ancak çocuğun onu ilk başta istemez.Diyetisyen bu durumda kabak yemeği ile başlamanızı önerir.Bazen anneler çocuğun ihtiyacından daha fazla protein verir.Çocukların mide kapasitesi kendi elinin yumrusu kadardır.Protein zor sindirilen bir besin olduğu için çocuk da erken tokluk hissi olur ve yemek istemez.Diyetisyen bu durumlarda günlük ne kadar protein alması gerektiğini belirler.