GESTASYONEL DİYABET RİSK MİDİR?

Gebe kadınların çoğunda karşılaşılan bir sorundur gestasyonel diyabet. Gebeliğin ekstra artan ihtiyaçlarını karşılamak için vücutta gerekli insülinin üretilememesi sonucu oluşan bir hastalıktır. İnsülin hormonu ise vücudumuzda pankreastan salgılanır ve kan şekerinin düzenlenmesinde görev alır. Tabi ki bu hormonun eksikliğine bağlı gebenin kan şekeri yüksektir ve bu şekilde yüksek kan şekerinin devam etmesi bebekte ve annede bazı sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Gebelikte Diyabetin Ne Gibi Riskleri Vardır?

Annede;

  • Eklemsi ve preeklemsi (ödem ve hipertansiyonun olması) riski artar
  • Annede sık enfeksiyonlar görülür, seyri ağır olur.
  • Fetüsün büyük olma olasılığı yüksektir ve doğum zor olabilir.
  • Sezaryenle yapılan doğumlarda sorunlar çıkabilir.
  • Ölü doğum riski artar.

Bebekte;

  • Kan şekeri düşebilir.
  • Sarılık olabilir.
  • Akciğer sorunları yaşayabilir.
  • Doğumsal anomaliler görülebilir.

Tüm bu nedenlere bakıldığında aslında gestasyonel diyabet hem anne hem bebek için önemli bir risk etmenidir.

Kimler Gestasyonel Diyabet İçin Risk Altındadır?

  • Şişman kadınlar
  • Ailesinde diyabet öyküsü olanlar
  • Nedeni olmadan düşük ve ölü doğum öyküsü olanlar
  • Doğum ağırlığı 4500 gramın üzerinde bebek doğuranlar
  • Bir önceki gebeliğinde gestasyonel diyabet olanlar
  • Doğumsal anomalisi olan bebek doğuranlar
  • Hipertansiyonu olanlar
  • Yaşı 30’un üzerinde olanlar

Peki Tedavisi Nasıldır?

Gebelikte görülen diyabetin başlıca tedavi yöntemi beslenme tedavisidir. Birçok gestasyonel diyabetli beslenmesinde bazı düzenlemeler yaparak kan şekeri kontrolünü sağlayabilmektedir. Eğer kan şekeri kontrolü sağlanamıyorsa gebeye insülin tedavisi başlanabilir.

Beslenmenizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Fazla kilo alımını önlemek için unlu, yağlı, şekerli besinler az tüketilmelidir.
  • Beyaz et tercih edilmeli (tavuk, balık), kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır.
  • Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma tüketimi sınırlandırılmalı, kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
  • Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalıdır.
  • Öğün sayısı 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde düzenlenmelidir.
  • Ara öğünlerde süt, yoğurt, peynir gibi proteinli ve tam buğday ekmeği gibi kompleks karbonhidrat içeren besinler tercih edilmelidir.
  • Sebze, meyve ve kuru baklagiller iyice yıkanmalıdır.
  • Kahve, çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az yarım saat önce içilmelidir.
  • Besin çeşitliliği sağlanmalı her öğünde her besin grubundan yiyecek yeterli miktarda yer almalıdır.

Sağlıklı bir gebelik hem sizin sağlığınızı koruyacak hem de bebeğinizin sağlıklı geleceği için temel oluşturacak. Bu nedenle gestasyonel diyabetten korunmalı, beslenme şekliniz hakkında uzman bir diyetisyenden yardım almalısınız.