ÇOCUKLAR İÇİN KİLO VERMEK İÇİN 13 ÖNERİ

Çocuklarda yağlı vücut çocuklar büyüdükçe değişir ve erkekler ve kızlarda yağ miktarının farklılık göstermesi normal olarak düşünülmektedir. Aşırı kilolu, aynı yaş ve cinsiyeti çocuğun kilosundan � fazla olması olarak tanımlanır. Adolesan döneminde de obez olarak kalan çocuklar yetişkinlikte de bu durumda olmaya meyillidirler. Çocukların yemek yerken müdahale etmek onlara iğneleyici sözler söylemek en büyük yanlışlardan bir tanesidir. Anne ve babanın çocuğa yaklaşımı, gösterdiği tutum bu konu da zorlukları aşmada en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu yüzden çocuğunuz ile konuşmalarınıza çok dikkat etmeniz gerekir.

Çocuklardaki bu olumsuz durumu engel olmak için bazı öneriler

  1. İyi örnek olun: Ailelerin çocukları için iyi örnek olmaları gerekir. Çocuğunuz bir şeyler atıştırmak istediğinde evde hiç meyve ve sebze yoksa ve cips varsa nasıl başarılı olabilirsiniz ki? Yapmanız gereken yüksek yağlı ve kalorili, düşük – lifli yiyecekler ve cipsler gibi yerine buzdolabınızda ve dolaplarınızda sürekli çocuğunuzun atıştırmasına uygun olan taze meyve, ceviz, fındık, az yağlı peynir bulundurmaktır.
  1. Olumlu olun: “Zayıfla” demek yerine “sağlıklı olalım ve vücudumuza dikkat edelim” demelisiniz. Olumlu olun ve yiyemediğiniz besinlere değil yiyebildiğiniz besinlere odaklanın. “Bunu yeme” yerine “hadi meyve alalım ve meyve salatası yapalım”, “egzersiz yapmamız gerekiyor” yerine “hadi parka gidelim” demeniz daha uygun olur.
  1. Sağlıklı yemeyi aile alışkanlığı haline getirin: Ailenin hepsine uygun yemek seçimleri yapın ki özel bir öğün alması gereken aşırı kilolu çocuğunuz dışlanmasın. Mesela, “sen şişmansın bu nedenle bu patates püresinden yiyemezsin” gibi sözler söylemeyin. Çocuğunuzun bir gün kendi hayatını yaşamak zorunda kalacak ve nasıl yemek yapılacağını bilmesi gerekecek çünkü fast – food yemeklerine bel bağlamak kesinlikle obeziteye neden olmaktadır. Yemek pişirmeyi zevkli ve ilginç hale getirin ve bitirdiğinizde beraber yiyin. Yapılan bir çalışmaya göre, hep birlikte yemek yiyen aileler daha sağlıklı beslenmekte ve dolayısıyla çocukları da sağlıklı beslenmektedir.

 

  1. Porsiyon miktarlarını değiştirmekten kaçının: Yemekler servis edilirken uygulanan porsiyon kontrolü aileye veya büfe – tipine özeldir.

 

  1. Güne iyi bir kahvaltı ile başlayın: Mesela, 1 kase az yağlı sütle beraber az şekerli tahıl gevreği, az yağlı yoğurt ile tahıl gevreğinin bulunduğu bir kahvaltı yapabilirsiniz.

 

  1. Okul çocukları için besleyici öğle yemekleri hazırlayın: Yapılan bir araştırmaya göre okulda yüksek – yağlı, besleyici değeri düşük besinlere ulaşma şansı olan çocuklardan sağlıksız öğünler tüketirken, sağlıklı beslenme şansı olan çocuklar daha sağlıklı beslenirler. Çocukların diyetlerinde yağlı ve şekerli besinlerin esas kaynağı okullardaki öğle yemekleri olmuştur. Bu nedenle, öğle yemeğini hazırlamaya ve soda veya şekerle lezzetlendirilmiş meyve suları yerine bir şişe su koymayı veya taze meyve koymayı deneyin. Çocuklarınızı tam – tahıl ekmeği yemesi için yönlendirin.

 

  1. Zorluğunuzu arttırın: Amacınız bu gün ve hayatınızın geri kalan zamanında nasıl yemeniz gerektiğini öğrenmek olmalıdır. Birkaç haftanızı nasıl sağlıklı besleneceğinizi öğrenmek ile geçirin.

 

  1. Fiziksel aktivite yapmak için zaman yaratın: Fiziksel aktiviteyi, aile aktivitesi haline getirin. Yazın, her akşam yemeğinden sonra, çocuklarınızın örnek alabilceği yarım saatlik yürüyüşlere çıkın.

 

  1. Tekrar deneyin: Bazı aileler “çocuklarım brokoliyi veya karnıbaharı veya bezelyeyi sevmiyor” derler. Unutmayın herkes dondurma yerken, çocuğunuz masaya oturmayacak ve brokoliyi yemeyecektir.

 

  1. Başka yöntemleri de düşünün: Yüzme havuzları, tenis kortları ve diğer aktivitele alanları ile birlikte beslenme sınıfları, yemek pişirme sınıfları, aerobik ve ağırlık çalışma alanları olan tipik bir yaz kampı olan zayıflama kamplarını düşünün.

 

  1. Kalorileri saymayın: Çocuklarda kalori kısıtlaması yapılmamalıdır. Yapılırsa eğer bu onlara duygusal olarak zarar verir çünkü bazı şeylerden mahrum edildiklerini hissederler ve fizyolojik olarakta hasar görürler çünkü ihtiyaçları olan besinleri alamazlar. Bunun yerine günlük 100 – 200 kalori kısın ki bu zaten bu da 1 bardak alkolsüz içeceğe denk gelmektedir. Bu uygulama kilo kaybı ile sonuçlanacaktır.

 

  1. Diyet demeyin: Çocuğunuza herhangi bir diyet uygulatmanızla, çocuğunuzda yeme bozukluklarının oluşmasına zemin hazırlarsınız.

 

  1. Suplement vermeyin: Kilo kaybını sağlayan diyet ve bitkisel suplementler bugünlerde çok popüler. Fakat her ne yaparsanız yapın, çocuklar için kilo kaybı suplementlerini kullanmayın. Bunların içinde gerçekten ne olduğunu bilmiyorsunuz ve güvenilirliği veya etkinliği çocuklar üzerinde test edilmemiştir.